A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та cпорту Новокалинівської міської ради

104-та річниця Листопадового чину

Дата: 01.11.2022 16:01
Кількість переглядів: 16

104 роки тому на ратушевій вежі княжого Львова замайорів синьо-жовтий прапор і було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку. Хоча новоутворена держава проіснувала усього 257 днів, але навічно вписана в золоту книгу історії становлення нашої країни та стала однією з найяскравіших її сторінок.

Листопадовий чин – це проголошення держави на західноукраїнських землях по завершенню Першої світової війни у ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року. Тоді стрільці, яких очолював Дмитро Вітовський, захопили усі найважливіші установи та взяли владу у місті. 

1 листопада як День Листопадового чину в Галичині вшановують з початку 1920-х років.

В закладах освіти Новокалинівської ТГ відбулись заходи щодо вшанування цієї події:

Учні старших класів з вчителями гімназії села Бабина взяли участь в панахиді та урочистому покладанні квітів і запаленні свічки пам’яті на Могилі Січових стрільців.

Учні Новокалинівського ліцею та Корналовицької гімназії почули цікаві факти про стрілецьке військо, створення ЗУНР, співали стрілецькі пісні, декламували поезію, обмінялися своїми роздумами. Мали можливість порівняти минуле і сучасне, бо тепер, як і тоді, гинуть найкращі сини і дочки свого народу за волю і незалежність. Ми - нащадки тих подій і тих Героїв, яких згадуємо з вдячністю та молитвою.

Сьогодні в умовах війни, коли росія намагається розтоптати незалежність України, важливими для нас є пам'ять про тих, хто мужньо відстоював та відстоює нашу історію, ідеали свободи, незалежність. 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора