A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та cпорту Новокалинівської міської ради

90-та річниця пам`яті жертв Голодомору

Дата: 25.11.2023 12:10
Кількість переглядів: 37

Щороку в четверту суботу листопада в Україні та світі вшановують пам’ять мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років. Пам’ять загиблих не просто від голоду внаслідок неврожаю, а жертв цілеспрямованого сталінського геноциду українців.

У цьому та наступному роках минає дев’ять десятиліть від цього злочину. Терор голодом, що тривав в Україні протягом 22-х місяців, забрав, за офіційними даними, близько 4 млн життів. 
Упродовж десятиліть тема Голодомору була табуйованою. За комуністичного режиму навіть говорити про голод тих років було суворо заборонено. Дослідження цієї трагедії розпочалися лише наприкінці 80-их років минулого століття. 
Відповідно до Закону «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», ухваленого 28 листопада 2006 року, голод 1932-1933 років є актом геноциду українського народу, а його «публічне заперечення… визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним».

Цьогоріч Ми вшановуватимуть пам’ять жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни з Росією. Війни, яка знову супроводжується геноцидними практиками, – російський режим уже не приховує мети знищити українську ідентичність.

Злочини й трагедії, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: чесна пам’ять надзвичайно важлива. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути покарані, а жертви – справедливо пошановані.

Вже традиційно о 16.00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання та акція "Запали свічку пам'яті".

Закликаємо освітян, учнів  долучитися до вшанування пам’яті загиблих, запалити свічку та встановити на підвіконні своїх осель у знак скорботи за мільйонами українців, вбитих голодом.


« повернутися

Вхід для адміністратора